Erven of schenken bij leven?

Erven of schenken bij leven?

Als je deze vraag overweegt, ben je waarschijnlijk bezig met het plannen van je financiële toekomst en het zorgen voor je dierbaren. Het kan een complexe kwestie lijken, maar maak je geen zorgen, we gaan het eenvoudig uitleggen. Erven en schenken zijn twee manieren waarop je je bezittingen aan anderen kunt overdragen, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Wat is erven?

Laten we beginnen met het begrijpen van erven. Erven is het proces waarbij je eigendommen en activa worden overgedragen aan je erfgenamen nadat je bent overleden. Je erfgenamen zijn meestal je naaste familieleden, zoals je partner, kinderen of kleinkinderen. Maar het kunnen ook andere personen of zelfs goede doelen zijn, afhankelijk van je wensen en de geldende wetten.

Voordelen van erven

Erfen is een van de meest gangbare manieren om je nalatenschap door te geven, en het heeft enkele voordelen:

 1. Zolang je leeft, blijf je de volledige controle houden over je bezittingen en activa. Je kunt ermee doen wat je wilt, investeren, verkopen of schenken zoals je dat nodig acht.
 2. Je kunt je testament op elk moment wijzigen om je wensen aan te passen. Dit geeft je de vrijheid om je plannen aan te passen aan veranderende omstandigheden.
 3. In sommige landen kunnen erfenissen gunstig worden belast in vergelijking met schenkingen. Dit betekent dat je erfgenamen mogelijk minder belasting hoeven te betalen wanneer ze je bezittingen erven.

Wat is schenken bij leven?

Schenken bij leven is een ander proces waarbij je eigendommen en activa overdraagt aan anderen, maar dit gebeurt terwijl je nog in leven bent. In plaats van te wachten tot je overlijdt, beslis je om je bezittingen nu al aan je dierbaren te geven.

Voordelen van schenken bij leven

Schenken bij leven heeft ook zijn eigen voordelen:

 1. Door nu te schenken, kun je je dierbaren direct helpen. Of het nu gaat om financiële ondersteuning, het geven van een huis, of het betalen van de studie van je kleinkinderen, je kunt onmiddellijk een positieve impact hebben.
 2. In sommige gevallen kunnen schenkingen fiscale voordelen bieden. Bijvoorbeeld, in sommige landen kunnen schenkingen belastingvrij zijn tot een bepaald bedrag.
 3. Door tijdens je leven te schenken, kunnen je erfgenamen mogelijk minder nalatenschapsbelasting betalen, omdat de waarde van je nalatenschap wordt verminderd.

Belangrijke overwegingen

Nu je begrijpt wat erven en schenken bij leven inhouden, is het tijd om enkele belangrijke overwegingen te bespreken voordat je een beslissing neemt:

 1. Voordat je beslist om grote sommen geld of waardevolle bezittingen weg te schenken, moet je ervoor zorgen dat je financieel stabiel blijft en voldoende middelen hebt om je eigen behoeften te dekken.
 2. Raadpleeg een fiscaal adviseur om de belastingimplicaties van zowel erven als schenken te begrijpen. Belastingwetten kunnen variëren van land tot land en kunnen sterk van invloed zijn op je beslissing.
 3. Denk na over de behoeften en financiële situaties van je dierbaren. Wat is het meest zinvolle en nuttige voor hen op dit moment? Schenken kan hen nu helpen, maar erven kan op lange termijn voordeliger zijn.
 4. Het opstellen van een goed testament of schenkingsakte is cruciaal om ervoor te zorgen dat je wensen worden nageleefd en er geen geschillen ontstaan.
 5. Als je overweegt om aan goede doelen te schenken, onderzoek dan zorgvuldig de organisaties waarin je geïnteresseerd bent en zorg ervoor dat je donaties goed worden besteed.
Erven of schenken bij leven?
Schuiven naar boven